Reklama
 
Blog | Dana Kapitulčinová

Už zase povodně?! Divíme se jako alkoholici, kterým začínají tvrdnout játra…

Extrémní výkyvy počasí, které mají za následek pro člověka neblahé jevy (jako jsou například velké povodně), jsou s velkou pravděpodobností důsledkem naší dlouholeté závislosti. Závislosti, o které v Česku (až na výjimky) nikdo moc nemluví... Je na čase, abychom se pokusili s tím něco dělat.

Už je to tu zase – řeky se rozlily z koryt, několik životů bylo ztraceno, evakuovány byly desetitisíce obyvatel, kolabovala doprava, vznikly obrovské ekonomické následky. Na celkový účet za letošní povodně si budeme muset ještě počkat, hovoří se ale v řádu několika miliard korun. Před jedenácti lety škody dosáhly 73,3 miliard Kč (= 2,9% HDP!)(1). Tak velké, zdá se, letos naštěstí nebudou. Mluvíme zde však o hodnotách čistě finančních – dopady na lidské zdraví a psychiku jsou samozřejmě, tak jako při každé povodni, nevyčíslitelné.

 

Už je to tu zase...Praha (4. června 2013)

Už je to tu zase…Praha (4. června 2013)

Reklama


Divíme se

„Žijeme v lavoru plném vody. Záplav bude přibývat, říkají odborníci“ – tento titulek například doprovázel novinový článek v Lidovkách v roce 2009(2). A Evropská agentura pro životní prostředí na základě vědeckých poznatků ve svých nejnovějších zprávách usuzuje, že se pravděpodobně v důsledku zvyšujících se teplot také zvýší četnost a intenzita povodní v mnoha regionech Evropy(3).

Odborníci nás tedy varovali a varují… Mnoho lidí však, i přes dostupnost těchto informací, mocnost letošní velké vody při nejmenším zaskočila.  V některých oblastech ČR, a zejména pak na Ústecku, se totiž například stejně jako v roce 2002, povodeň opět zařadila do kolonky „stoletá “(4).

Údiv nad rozměrem záplav bych si zde však dovolila připodobnit k situaci, kdy se alkoholik diví, že začíná pociťovat následky své závislosti, ačkoli ho předtím lékaři před nadměrnou konzumací důrazně varovali. Podobně, jako je to se závislostí na alkoholu, je to totiž, dle mého názoru, také se závislostí na fosilních palivech. Začaly nám prostě „tvrdnout játra“ a my si toho začínáme všímat.

 

První „panák“ a párty se rozjíždí

Prvním „panákem“, který byl na počátku naší závislosti, bylo první spálení fosilních nerostných surovin k získání energie. Tento „panák“ nás, jako lidskou společnost, samozřejmě ohromně „nakopl kupředu“ a dovolil nám věci do té doby nepředstavitelné. Od tohoto momentu se však rozjela obrovská „fosilní párty“, která nám, přes nevyvratitelně velmi pozitivní dopad na životy mnoha lidí, pomalu, ale jistě, začala přerůstat přes hlavu…

Přibývá totiž lidí, kteří se chtějí této párty také účastnit – v současnosti zhruba 7 milard, s projekcemi okolo 9 miliard v roce 2050(5, 6). Navíc se z nás s postupem času stali opravdoví pijani a naše společnost se stala na dodávkách oblíbeného „energetického drinku“ naprosto závislá. V neposlední řadě pak zjišťujeme, že naše „pijanství“ má mnoho vedlejších účinků, které začínají způsobovat čím dál tím větší škody.

 

„Fosilní párty“ nám pravděpodobně začala přerůstat přes hlavu...

„Fosilní párty“ nám pravděpodobně začala přerůstat přes hlavu…


Vedlejší účinky 

Jedním z nejzávažnějších důsledků naší párty, tedy spalování fosilních paliv, je produkce velkého množství CO2 a jeho vypouštění do ovzduší. Minulý měsíc například koncentrace CO2 v ovzduší přesáhla poprvé v historii lidstva hranici 400 ppm (parts per million)(7). Na počátku průmyslové revoluce to bylo pro srovnání něco kolem 280 ppm, koncentrace CO2 tedy v rámci zhruba dvou století vzrostla o více než 40%(7).

Se zvyšující se koncentrací CO2 v atmosféře koreluje zvyšující se průměrná globální teplota(8). Celosvětová vědecká komunita se pak téměř jednomyslně shoduje (v 97%!), že za současným globálním oteplováním a s ním spojenými klimatickými změnami stojí lidské aktivty(9,10).

 

Párty teď nechce nikdo zastavit

Vědci se na problémy ohledně našeho využívání fosilních paliv a jejich potenciálně velmi závažné dopady snaží lidstvo upozornit již několik desetiletí(11) (podobně jako se lékaři marně snaží varovat před nebezpečím nadměrné konzumace alkoholických nápojů). Tato  upozornění se však setkávají s nepřízní zejména v politických řadách, i když i tam se v posledních letech, a to zejména na mezinárodním poli, začínají věci měnit. V Česku však naši političtí zástupci o problematice závislosti na fosilních palivech vůbec nemluví. Nezmiňovat problém klimatických změn je, jak se zdá, v těchto kruzích nepsaným zákonem.

Chápu, že je velmi težké si život bez návykové látky, která nám toho tolik umožnila (= fosilních paliv), představit. Na druhou stranu nám toho může zpětně také hodně vzít. My se totiž místo toho, abychom poslouchali skutečné odborníky, kteří své znalosti zakládají na současných vědeckých poznatcích, necháváme „uchlácholit“ lidmi, kteří tyto poznatky přehlíží a tvrdí, že se vůbec nic neděje. Jako bychom místo lékaře, který naše tělo dobře zná a upozorňuje nás na naši závislost na alkoholu a možné důsledky, raději poslouchali jiné alkoholiky, či dokonce prodejce a výrobce alkoholických nápojů…

 

Nezmiňovat problém klimatických změn a jejich dopadů je, jak se zdá, v českých politických kruzích nepsaným zákonem.

Nezmiňovat problém klimatických změn a jejich dopadů je, jak se zdá, v českých politických kruzích nepsaným zákonem.


Co si s tím počít?

V prvé řadě bychom měli přestat notoricky pít (zde si dosaďte alkohol a/nebo fosilní paliva, dle vlastního uvážení)! Neříkám, že ze dne na den, ale postupně, podobně jako k tomu dochází v proti-alkoholických léčebnách. Postupem času je možné nahradit převážnou většinu fosilních paliv obnovitelnými zdroji energie – jak ukazuje obsáhlá studie z roku 2012 zaměřená na ČR(12).

A v řadě druhé, naučme se žít s následky naší předchozí konzumace (zde si opět můžete dosadit), které půjdou jen obtížně odvrátit. Jinými slovy, připravme se na častější výkyvy počasí a s nimi spojenými následky, jako jsou povodně či naopak dlouhotrvající sucha.

Ačkoli můžete namítnout, že zásadní rozhodnutí se v těchto směrech dají učinit v podstatě jenom na úrovni vlád a mezinárodních dohod, tak každý z nás může ke změně současného stavu určitou měrou přispět. A to hned několika způsoby:

1. Volme si politické zástupce, kteří jsou srozuměni se současnými vědeckými poznatky a svá rozhodnutí v zájmu občanů (nikoli všelijakých lobbistických skupin) na těchto poznatcích staví.

2. Odebírejme, kde je to možné, energie z obnovitelných zdrojů (v mnoha místech ČR již existují společnosti, které toto zajišťují – i ze zárukou 100%  – a energie od nich nestojí víc!)

3. Přemýšlejme, za co utrácíme své peníze a zda se bez toho opravdu neobejdeme (Cesta do práce autem, ačkoli na kole by to nebyl problém zvládnout a udělat tak něco pro své zdraví? Nový smartphone, ačkoli na tom loňském nebylo nic moc špatného? Jahody ze Španělska v lednu, ačkoli ty z české zahrádky v červnu chutnají beztak mnohem lépe?)

 

Vymanění ze závislosti

Přestože situace dle vědeckých studií o stabilitě současného klimatického systému a možných dopadech nevypadá vůbec růžově a lidstvo i přesto „pije dál“, není zajisté na místě propadat panice a bezmoci. Na druhé straně je však třeba začít jednat, a to velmi rychle. Podobně jako u závislosti na alkoholu, totiž i systémy Země mají určité hranice, které není žádoucí přesáhnout, protože poté by se již ze závislosti a jejích následků nebylo vůbec snadné, či dokonce možné, zotavit.

Já však mám v lidskou houževnatost důvěru a zůstávám tedy optimistou. Koneckonců, závislosti na alkoholu a jejích následků se dá při určitém úsilí zbavit, tak to určitě nějak půjde i se závislostí na fosilních palivech. Stačí se k tomu jen odhodlat.

 

Je na čase přestat „notoricky pít“... stále je ještě možné se vymanit z naší závislosti a jejích důsledků.

Je na čase přestat „notoricky pít“… stále je ještě možné se vymanit z naší závislosti a jejích důsledků.


Zdroje informací

(1)Ekonomika dál padá a nepomohou ani povodně (zdroj Patria Finance), Hospodářské noviny, 5.6.2013, http://hn.ihned.cz/c1-60005920-ekonomika-dal-pada-a-nepomohou-ani-povodne

(2)Žijeme v lavoru plném vody. Záplav bude přibývat, říkají odborníci, Lidovky.cz, 5.6.2009, http://www.lidovky.cz/zijeme-v-lavoru-plnem-vody-zaplav-bude-pribyvat-rikaji-odbornici-phh-/veda.aspx?c=A090705_104751_ln_veda_mtr

(3)Flood risk in Europe: the long-term outlook, European Environment Agency, 5.6.2013, http://www.eea.europa.eu/highlights/flood-risk-in-europe-2013?&utm_campaign=flood-risk-in-europe-2013&utm_medium=email&utm_source=EEASubscriptions

(4)Labe dosáhlo deseti metrů, kulminovat bude ve středu odpoledne, Ústecký deník, 4.6.2013, http://ustecky.denik.cz/zpravy_region/sledujeme-labe-stale-stoupa-mosty-jsou-zavrene-20130604.html

(5)US Census Bureau, 6.6.2013, http://www.census.gov/popclock/

(6)US Census Bureau na Wikipedii, 6.6.2013, https://en.wikipedia.org/wiki/World_population

(7)Global carbon dioxide in atmosphere passes milestone level,Guardian, 10.5.2013, http://www.guardian.co.uk/environment/2013/may/10/carbon-dioxide-highest-level-greenhouse-gas

(8)National Oceanic and Atmospheric Administration, National Climatic Data Center, US, 6.6.2013, http://www.ncdc.noaa.gov/indicators/

(9)NASA, 6.6. 2013, http://climate.nasa.gov/scientific-consensus

(10)Vědci se shodují: za klimatické změny může lidstvo. Veřejnost ale nesouhlasí, zmenaklimatu.cz, 21.5.2013, http://www.zmenaklimatu.cz/cz/novinky/1312-vedci-se-shoduji-za-klimaticke-zmeny-muze-lidstvo-verejnost-ale-nesouhlasi

(11)A timeline of climate change science, CNN Technology, 14.5.2008, http://edition.cnn.com/2008/TECH/science/03/31/Intro.timeline/

(12)Energetická [r]evoluce, červen 2012, European Renewable Energy Council a Greenpeace, http://www.zmenaklimatu.cz/cz/knihovna/studie/68-cesky/1302-energeticka-r-evoluce

 

Další zajímavé zdroje:

United States Environment Protection Agency – informace o změnách klimatu, http://www.epa.gov/climatechange/

Změna klimatu – přehledné informace o tomto fenoménu v ČJ http://www.zmenaklimatu.cz/cz/

Energetická [r]evoluce – studie European Renewable Energy Council a Greenpeace o možnosti nahradit velkou část fosilních paliv obnovitelnými zdroji energie http://www.zmenaklimatu.cz/cz/novinky/1312-vedci-se-shoduji-za-klimaticke-zmeny-muze-lidstvo-verejnost-ale-nesouhlasi

Zero Carbon Britain 2030 – studie britského Centre for Alternative Technology o možnosti přechodu od fosilních zdrojů energie k plně obnovitelným ve Velké Británii http://www.zerocarbonbritain.org/chaptersummaries