Reklama
 
Blog | Dana Kapitulčinová

Hody hody doprovody, dejte vejce … z volného výběhu!

Vejce je teď v hlavní roli ve většině českých domácností. Pojďme se tedy na tento symbol plodnosti a jeho produkci podívat.

Vejce „hitem” posledních měsíců

Jsou tu opět Velikonoce a s nimi i jeden ze symbolů tohoto tradičního svátku jara – malovaným vejcem. Letos se však vejce nestalo středem zájmu teprve s příchodem dubnových velikonočních oslav. Vejce je „hvězdou“ bulváru i solidního tisku již od počátku tohoto roku. Pozornost si vejce vysloužilo tím (jak si jistě většina lidí na vlastní kůži všimla), že jeho cena v českých obchodech dosáhla po Novém roce raketového růstu.


To, že se vejce stalo opravdovým „hitem“ přelomu zimy a jara dokazuje například to, že se do diskuze na toto téma nedávno vložil i prezident republiky ve svém blogovém příspěvku „Vajíčkové blogování“(1). Pan Klaus se nad prudkým růstem této komodity pozastavil těmito slovy:

Reklama

„…takovéto velké výkyvy cen v normálně fungující tržní ekonomice neprobíhají – probíhají jen tam, kde do trhu nemístným způsobem zasahuje stát. Nemám sebemenších pochyb o tom, že je tomu tak i v tomto případě. V závěru příspěvku pak pan Klaus podotýká, že tímto státem nemá na mysli čistě Českou republiku, ale také „ten dnes už důležitější stát, tedy EU.“(1)

Pan prezident dal jasně najevo, kde vidí původ „vajíčkového problému“, tedy prudkého růstu cen vajec  na českých a některých dalších evropských trzích po Novém roce. Tento problém má samozřejmě souvislost s dnes již velmi známou změnou legislativy o chovu nosnic na úrovni EU s platností od 1. ledna 2012. Já si však dovolím nesouhlasit s tím, že tato změna byla nemístným zásahem a také si dovolím tvrdit, že byla pouze impulsem, nikoli primárním důvodem tohoto problému. Dle mého názoru leží hlubší důvod vajíčkového problému v tom, že již po několik desítek let zacházíme s převážnou částí nosnic, tedy slepic na produkci vajec, ve velkochovech nemístným způsobem. Na mysli mám chov nosnic v klecích.

Taková slepice ráda chodí sem a tam ve skupinkách a sezobne co najde…

Slepice v kleci

Právě chovu nosnic v klecích v zemích EU se týkala výše zmíněná (a některými kritizovaná) změna legislativy. Tato nová směrnice, která byla sjednána již v roce 1999, stanovuje, že všichni producenti vajec v zemích EU musí přestat od roku 2012 používat takzvané „holé“ (nebo „bateriové“) klece a nahradit je klecemi „obohacenými“(2). Směrnice byla vydána z důvodu ochrany a zlepšení životních podmínek nosnic v EU. V médiích se v souvislosti s obohacenými klecemi objevil výraz „komfortnější klece“(3). Použití slova „komfort“ a od něj slova odvozená si ale podle mě rozhodně klece pro chov slepic na vejce nezaslouží. Ptáte se proč? Poprosím vás o krátké zamyšlení.

Měli jste někdy možnost pozorovat slepice, například někde na vsi na dvorku? Pokud ano, jistě jste si všimli, že taková slepice velmi ráda hrabe. Chodí sem a tam ve skupinkách a sezobne co najde. Také se často popelí a čistí si peří.  A jakmile se začne stmívat, najde svou cestu do kurníku, kde odpočívá na hřadu. V neposlední řadě potom ráda v kurníku hnízdí, tj. staví si hnízdo v krytém místě, kam umisťuje snůšku. Toto chování zdědily slepice od svého předka, kura bankivského, který žije v lesích Jižní Asie a většinu života tráví hledáním potravy hrabáním v podrostu(4). Ještě stále se ptáte proč slepice do klece nepatří?!


… a do skupiny „hrabaví“ nepatří jen tak náhodou.

 

Jde to i jinak

V České republice je zhruba 97% slepic v zemědělském výrobním sektoru chováno v klecích (informace z r. 2009)(5). Neklecové, neboli „alternativní chovy“, jsou tedy v převážné menšině. Nosnice se v našem systému produkce vajec opravdu moc dobře nemají. V některých zemích EU jsou na tom slepice o poznání lépe. Například v rakouských, nizozemských a některých britských obchodních řetězcích již žádné vejce z klecového chovu nenajdete(5). Tyto příklady ukazují, že to jde i jinak než se systémy klecovými.

Já osobně věřím, že zvířata, která pomáhají plnit naše žaludky, si zaslouží prožít svůj často krátký život (většina nosnic z velkochovů končí po 15ti měsících v masokombinátu(6)) důstojně. A tím mám na mysli to, že jim umožníme se přirozeně projevovat v co nejpřirozenějším prostředí, tedy venku ve volném výběhu. Myslím si, že je rozhodně v silách každého člověka přispět nosnicím k lepším životním podmínkám. Zkusme to třeba tím, že hodovníkům na svátky velikonoční věnujeme „vejce malovaný“ z volného výběhu.

Velikonoční nadílka z volného výběhu.

Zdroje informací:

(1) Václav Klaus, Vajíčkové blogování, 14. 3. 2012, http://www.klaus.cz/clanky/3064

(2) Směrnice Rady 1999/74/ES, ke stažení v ČJ na http://ec.europa.eu/food/animal/welfare/farm/laying_hens_en.htm

(3) Nedostatek vajec způsobil prudký nárůst jejich ceny, 6. 3. 2012, http://zpravy.tiscali.cz/nedostatek-vajec-zpusobil-prudky-narust-jejich-ceny-125274; Vejce kvůli větším klecím podražila v obchodech o desítky procent, 29. 2. 2012, http://ekonomika.idnes.cz/vejce-kvuli-vetsim-klecim-podrazila-v-obchodech-o-desitky-procent-p9s-/ekonomika.aspx?c=A120229_161516_ekonomika_spi

(4) Alternatives to the barren battery cage for the housing of laying hens in the European Union, Compassion in World Farming, 2007, volně ke stažení v AJ

(5) Mají slepice – nosnice v EU šanci na lepší život? Předání ocenění Good Egg společnosti Country Life, Tiskové setkání 16. 6. 2009, staženo 6. 4. 2012

(6) OBRAZEM: O kolik si české slepice v nových klecích od EU polepšily, 19. 3. 2012, http://ekonomika.idnes.cz/obrazem-o-kolik-si-ceske-slepice-v-novych-klecich-od-eu-polepsily-pxn-/ekonomika.aspx?c=A120319_132111_ekonomika_top